Situácia v Česku je podľa R. Kaliňáka nebývalá pre celú Európu

15.06.2013 Bratislava

Bratislava 15. júna (TASR) - Situácia v Česku je nebývalá pre celú Európu. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V susednom Česku sa tento týždeň odohrala rozsiahla policajná akcia, pri ktorej obvinili viacerých politikov a štátnych úradníkov. Okresný súd v Ostrave poslal za mreže štyroch ľudí, medzi nimi aj šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nagyovú.

"Tá situácia, ak je potrebný taký zásah, ukazuje, že je niečo naozaj prehnité," vyhlásil minister. Pokiaľ česká polícia neoznámi, o čo presne ide, je však podľa neho ťažké reagovať. Kaliňák sa domnieva, že slovenské policajné útvary viackrát dokázali, že pracujú nezávisle. Ako príklad uviedol obvinenie rektora bratislavskej policajnej akadémie Václava K. v úplatkárskej kauze pri minuloročných prijímacích pohovoroch.

Podľa opozičného poslanca Radoslava Procházku (nezaradený) kauza v Česku svedčí o tom, že Česi sú rakúska polovica monarchie a Slovensko tá uhorská. "My sme kultúrne naširoko rozkročená krajina, ktorá jednou nohou stojí vždy na Ukrajine a druhou v Európe a o tú európsku, ktorá predstavuje nezávislé inštitúcie, právny štát, rovnosť pred zákonom, akoby sme sa báli oprieť," povedal Procházka.

"Vždy, keď je pri moci nejaký zväzácky typ, kedysi Mečiar, teraz Fico, tak sa opierame len o tú putinovskú, ktorú reprezentuje osobná svojvôľa, uprednostňovanie straníckych záujmov a osobných záujmov pred záujmami štátu," dodal. Spomenul prípady kazašskej novinárky, ktorú pred niekoľkými rokmi zatkli slovenskí policajti, či napadnutie aktivistov, ktorí v centre Bratislavy volali po dodržiavaní ľudských práv v Číne.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) o situácii v Česku povedal, že nechce svojimi vyjadreniami vstupovať do vnútorných procesov iných krajín. "To povedal tri dni po tom, ako pochválil slzný plyn, obušky a vodné delá proti ľuďom v Turecku, ktorí chcú na hlavnom námestí v Istanbule park namiesto mrakodrapov," podotkol opozičný poslanec.

Šéf rezortu vnútra Procházkove vyjadrenia zhodnotil ako nechutnú kampaň. "Pán poslanec, vy ste niekde úplne uleteli. Neviem, čo ste dnes mali na raňajky. Skutočne si myslím, že ste len zažartovali," adresoval Procházkovi minister.
 

Vyberte región